Eerste school start met Weface.it!

Eerste school gaat aan de slag met nieuw spel om pesten te voorkomen.

Aankomende week zet het Candea College uit Duiven zijn wens om pesten te voorkomen om in actie. Ze gaan aan de slag met het spel WeFace.it, dat helpt om goede groepen te creëren en daarmee pesten te voorkomen. De school gaat het spel spelen met alle brugklassers tijdens hun themaweek.

Ieder jaar houden de brugklassers zich bezig met het thema ‘Omgaan met elkaar en andere culturen’, waarbij pesten ook de aandacht krijgt. Het spel WeFace.it is hierop een gewenste aanvulling.

Op 2 november 2016 om 16.00 uur wordt het spel officieel gepresenteerd bij Seats2Meet Utrecht. De locatie is uitgekozen omdat deze actief bijdraagt aan het vertalen van abstracte concepten naar de praktijk voor zzp’ers. Het spel is tot stand gekomen uit de wens van een aantal zelfstandigen en het is met sociaal kapitaal ontwikkeld.

Actie na afloop week tegen pesten

Elk jaar wordt in de vierde week van september de ‘Week Tegen Pesten’ gehouden. Gedurende deze week wordt in het onderwijs elk jaar weer aandacht gevraagd voor het pestprobleem. De sfeer die je als leerkracht in de eerste weken na de zomervakantie creëert, heeft impact op de rest van het jaar en bepaalt voor een groot deel de mate waarin pestgedrag voorkomt. Dit jaar kwam de eerste school in actie. Het Candea College besloot WeFace.it in te gaan zetten om pesten te voorkomen.

Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn, deel uitmaken van een groep en kwaliteiten bezitten om trots op te zijn, wordt pesten als een bewuste of onbewuste strategie steeds minder vaak ingezet in de klas, op het schoolplein of daarbuiten. Ook in het bedrijfsleven is pesten een onderwerp dat met regelmaat het nieuws haalt. Het spel dat WeFace.it heet en op 2 november 2016 om 16.00 uur wordt gepresenteerd bij Seats2Meet Utrecht is in te zetten voor jongeren én volwassenen.

Elkaar leren kennen als wapen tegen pesten

Het spel richt zich op het gebied waar pestgedrag vaak ontstaat: de basis. Hoe zeg ik iets, hoe reageer ik en wat doet de ander daarmee. Jennifer Delano – ervaringsdeskundige en ambassadrice van WeFace.it – legt uit: “Pesten doen mensen omdat ze elkaar niet kennen en zichzelf niet in de ander herkennen. De spelers van WeFace.it worden op een speelse manier uitgedaagd om ingewikkelde, maar vaak voorkomende mededelingen aan elkaar te doen. Doordat de groep hierop reageert, is direct duidelijk welke omgangsnormen binnen deze groep geaccepteerd worden en goed voelen. Hierdoor is de kans groot dat de groepscohesie toeneemt en dat een groep zichzelf ook echt als een groep gaat zien. Een groepsgenoot pest je niet. Het spel is een manier om concreet stappen te zetten tegen pesten.”

Het concept van WeFace.it werkt als een mes dat snijdt aan twee kanten. Wanneer een bedrijf WeFace.it inzet* – desgewenst met begeleiding -, wordt het spel geschonken aan drie scholen naar keuze.
WeFace.it: spel om omgangsnormen binnen een (nieuwe) groep bespreekbaar te maken, met als doel pesten te voorkomen.

 

*actie “bedrijven voor scholen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *