Werknemers en pesten

17% van de werknemers in Nederland wordt structureel gepest. Om die reden organiseerde de Stichting Pesten op de Werkvloer afgelopen maand een eerste seminar hierover. “In mijn werk kom ik bij veel bedrijven over de vloer”, vertelt stichting-voorzitter Laura Willemse. “Daarbij kom ik regelmatig tegen dat er gepest wordt. Ik kon nauwelijks informatie vinden op het net maar ontdekte wel dat het een enorm probleem is. Mensen die gepest worden, voelen zich schuldig, zijn angstig en schamen zich er voor. Slachtoffers houden er vaak hele nare dingen aan over, depressies, angststoornissen en psychische problemen, met langdurige uitval tot gevolg. Een op de tien zelfdodingen bij volwassenen hebben zelfs te maken met pesten op het werk.”

Niet alleen voor de gepeste, ook voor het bedrijf kan pesten vervelende gevolgen hebben. Willemse: “In de helft van de gevallen is de leidinggevende betrokken bij de pesterijen. Bij collega’s die het zien gebeuren, is sprake van verhoogde stress en verhoogd verzuim. Het leidt af van het werk, mensen zijn bang om zelf slachtoffer te worden. De hele bedrijfscultuur verslechtert en als gevolg daarvan ook de productiviteit en het resultaat. Nu hebben bedrijven vanuit de Arbowet de zorgplicht om een antipestbeleid te hebben, maar zeker de helft van de bedrijven heeft hier niets voor geregeld. Mede daarom organiseren wij dit seminar, bedoeld voor iedereen die er beroepsmatig mee te maken krijgt, zoals vertrouwenspersonen, managers of HRM- en P&O-functionarissen.”

“We gaan in op wat er gebeurt binnen een bedrijf als er gepest wordt en welke bedrijven, branches en leiderschapsstijlen verhoogde kans op pesten hebben. Arbeidsrechtadvocaat Bob Heeren van RWV advocaten legt begrijpelijk het juridische onderdeel voor ons uit. Marinus Rietdijk, gedragswetenschapper aan de VU Amsterdam, laat in een interactieve sessie zien hoe je pestgedrag waarneemt en hoe je op een positieve manier gedragsverandering bij pesters voor elkaar kunt krijgen. Ook richting daders geldt namelijk dat een positieve benadering altijd tien keer krachtiger is dan een negatieve. En naast bewustwording over dit onderwerp willen we toch vooral bijdragen aan het terugdringen van het probleem.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *