Opmerkelijke resultaten onderzoek pesten op middelbare scholen

Kienonderzoek.nl heeft onlangs een kort, representatief onderzoek gedaan naar pesten op middelbare scholen. In totaal deden 504 mensen van allerlei leeftijd aan het onderzoek mee.

De resultaten zijn opmerkelijk te noemen:

Het lijkt erop dat er vroeger duidelijk minder gepest werd. Van de mensen van 60 jaar en ouder zei 18% dat ze wel eens iemand gepest hadden, terwijl van de mensen tussen de 30-39 jaar maar liefst 35% wel eens iemand gepest had. De overige leeftijdscategorie├źn (jonger dan 30, 40-49 en 50-59) kwamen allemaal rond het totaal gemiddelde van 25% uit.
Mannen pesten veel vaker dan vrouwen (34% tegenover 15%)
Binnen het hoger en midden onderwijs wordt veel vaker (respectievelijk door 28% en 26%) gepest dan binnen het lager onderwijs (slechts 18%).

Wat interessant zou zijn als er verder onderzoek gedaan gaat worden naar de reden waarom mensen gaan pesten en of dat een individuele keuze is of dat het meer een groepsgebeuren is. En waarom wordt nu net die ene persoon gepest en niet iemand anders uit de groep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *